Továbbiak

    Weblap készítés tekintetében mi lehet a legnagyobb csapda?

    Az egyik legnagyobb csapda weblap készítés esetén az, ha csak az árakat hasonlítja össze az ajánlatokban! Amikor az emberek termékeket vásárolnak, hajlamosak napokig válogatni az interneten. Például ha valaki processzort vásárol, napokon át elemzi az elérhető processzorok teljesítményét és tudását az adott áron. Ha valaki autót vásárol, ellenőrzi az autó fogyasztását, korát, állapotát, árát és az elképzeléseinek megfelelően dönt. Sokan viszont elfelejtik ezt, ezért számukra az egyik legnagyobb csapda a weboldalkészítésnél az, ha csak az árakat hasonlítják össze.

    Csapdák a weblap készítés esetén

    Weboldal készítés tekintetében mi lehet a legnagyobb csapda - Profi WebDesign A weboldalak elkészítése hasonló, mint bármilyen egyéb szolgáltatás igénybevétele. A megrendelő eldönti, hogy milyen weboldalt szeretne elkészíttetni. Számos módszer létezik egy weboldal elkészítésére, ebben a tekintetben hasonló mondjuk egy kerítés felépítéséhez, vagy egy bicikli felszereléséhez. Számos csapda létezik a weblap készítés során, ami a megrendelőkre leselkedik, gondoljunk csak például arra, hogy mi történik akkor, ha az ember egy laptopot vásárol. Laptopot lehet vásárolni 20 ezer és és 200 ezer forintért is.

    Érdemes körülnézni

    Számos tényező van, ami olcsóvá és drágává tesz egy terméket, vagy szolgáltatást, a kiépítéstől, vagy a szolgáltatásoktól függően. Fentebb már említettük, hogy az egyik legnagyobb csapda weblap készítés esetén az, ha csak az árakat hasonlítja össze az ajánlatokban! Viszont ahol ezt a hibát elkövetik, ott a további problémák is hamar előjönnek. Az alábbi kis történetben bemutatunk egy konkrét esetet, amely új megvilágításba helyezi majd ezt a témát.

    Az olcsó weblap készítés nem mindig olcsó

    Az olcsó nem mindig olcsó - Profi WebDesign

    Volt egy kedves megrendelő, akinek informatikai szolgáltatásokat nyújtottunk. Visszatérő ügyfél volt, ezért kedvező áron és gyorsan dolgoztunk neki. Egyszer azonban valaki elcsábította tőlünk ezt az ügyfelet. Idővel, nagy vidáman újságolta, hogy mostantól nem kell minket fárasztania a weblap készítés projektjével. Talált ugyanis valakit, aki szinte ingyen megcsinálta neki a weboldalát és sokkal szebb mint amit mi készítettünk volna. Tudomásul vettük az ügyfél döntését és lezártuk az üzleti kapcsolatot.

    Nem minden arany, ami fénylik

    Néhány nap múlva az ügyfél teljesen el volt keseredve a weboldal miatt. Kérdeztük, hogy mégis mi történt? Hozzá szeretett volna adni néhány új képet a weboldalhoz, de nem tudta megtenni. A weboldalt készítő csak pénzért lett volna hajlandó segíteni abban, hogy új képet adjon hozzá az oldalhoz. Mi a weboldal forráskódjában mindig meg szoktuk jelölni, hogy hová tud új képeket beszúrni, szépen, formásan tördelve a weboldal forráskódját. Az ügyfélnek már nem is annyira tetszett az új, csillogó-villogó weboldal. Az ügyfél még nem is sejtette, hogy amibe belelépett, az az egyik legnagyobb csapda a weblap készítés folyamatában.

    A weboldal „makerek”

    Ekkor megnéztük az új weboldal forráskódját, hogy kiderüljön, mi történik. A weboldal egy úgynevezett weboldal „makerrel” lett összerakva. Ez a szoftver számos effektet tartalmazott beégetve. A next – next – finish szerűen működő szoftverben tudás nélkül lehet weboldalakat összerakni. A számos előre beállított motívumot felhasználva professzionálisnak tűnő, effektekkel teli weboldalakat lehet létrehozni. Az exportált weboldalt viszont nem lehet továbbfejleszteni. A weboldal forráskódja nemhogy tördelve nem volt, de nagyobb részt nem emberi olvasásra szánt formátumban volt elmentve. A forráskód egy része titkosítva volt, a weboldal tele volt misztikus JavaScript kóddal, amelyek titkosított, obfuszkált formátumúak voltak.

    A döbbenet weblap készítés után

    A döbbenet weblap készítés tekintetében mi lehet a legnagyobb csapda - Profi WebDesign

    A weboldal továbbfejlesztése lehetetlen volt. A weboldal készítője nem adta oda a forrásfájlt, sem pedig azt a programot nem hozta nyilvánosságra, amivel a weboldalt összekattintgatta. Megtalálni azt a helyet, ahová a plusz két új képet be lehet szúrni, több napnyi munka volt. Mint látható, az egyik legnagyobb csapda a weblap készítés során, ha csak az árakat hasonlítja össze az ajánlatokban. A másik pedig az, ha a menő effektekkel és formázással teletűzdelt weboldal egy hárompálcikás weboldal generátorral lett összekattintva, és soha többé nem lehet továbbfejleszteni.

    Varázslóprogramok

    A jelenség nem csak a weboldalakra vonatkozik, hanem a számítástechnika számos más területén is találkozni lehet vele. Ilyen például a programozás. Például sok önjelölt zenész használ zenevarázsló programokat, mint például a HipHop E-Jay. Az ilyen programokban bárki készíthet zenéket előre megszerkesztett zenei effektekből. Az így elkészített zenék minden esetben ugyanúgy hangzanak. A játékfejlesztők között sokszor látni például Unity engine segítségével összerakott játékokat, amiket internetről letöltött beépülő modulok segítségével vezérelnek. Az ilyen játékok gyakorlatilag általában jól kinéző modellnézegetők, amikben WASD-vel lehet irányítani egy internetről letöltött stock-modellt.

    Természetesen ez is működhet

    Ezek a megoldások is nyilván működnek számos esetben. Hiszen máskülönben az emberek nem használnák őket. A kérdés az, hogy a célra ez megfelel-e. Sokak direkt ilyen megoldásokat keresnek, mert nem szeretnének érdemben költeni egy weboldal elkészítésére. Nekik ez tökéletes alternatíva, de tisztában kell lenni azzal, hogy ez mivel jár. A megrendelőnek el kell döntenie, hogy a weboldallal milyen céljai vannak, és nem találomra kiválasztani a legolcsóbb ajánlatot. Ezen felül még azt is tisztázni kell, hogy a weboldal elkészítése mellé milyen más szolgáltatások tartoznak, például tartozik-e hozzá tárhely szolgáltatás, vagy domain név. Ezek is sokat számítanak, mert további költségek merülhetnek fel.

    A túl olcsó weblap készítés ajánlat nagyon gyanús

    Természetesen van számos olyan személy vagy cég akik weblap készítés szolgáltatást kínálnak, akik nagyon olcsón gyártanak weboldalt. Ezzel alapvetően semmi baj nincs, akkor hogyha a weboldalt legyártó személy pontosan kommunikálja azt, hogy mitől ilyen jó az ajánlata. Sokan például csak egyszerű primitív HTML-t használnak, vagy éppen egy fent említett weboldal készítő programot. Amennyiben a vállalkozó átláthatóan, szakszerűen elmagyarázza, hogy a weboldalt milyen módszerekkel fogja legyártani és hogy ezeknek melyek a hátulütői és előnyei, akkor azzal alapvetően semmi baj nincs. A legfontosabb hátulütő, amit mindenképpen meg kell említeni, hogy az ilyen módszerekkel készített weboldalak esetében sokkal nehezebb a keresőkben jobb helyekre kerülni, a Google mindig hátrébb fogja sorolni, így a vállalkozásunk is kevesebb pénzt fog hozni, mint amit várnánk. A baj akkor van, ha a weboldalkészítő megpróbálja eltitkolni a módszereket, ködösít, vagy homályosan fogalmaz.

    Ha már megtörtént a baj

    Mint azt fentebb már ismertettük, az egyik legnagyobb csapda weblap készítés esetén az, ha csak az árakat hasonlítja össze az ajánlatokban, a másik pedig az, ha a weboldal készítője szakmai ismeretekkel nem rendelkezve a lehúzásra törekszik. Ha a weboldala továbbfejleszthetetlenné vált, akkor sajnos nem számíthat semmi jóra a továbbiakban. A honlapot valószínűleg egyáltalán nem lehet továbbfejleszteni semmilyen módszerrel sem. Ilyenkor a teljes oldalt újra kell gyártani. A weboldalon lévő képi elemeket, ábrákat, képeket természetesen fel lehet használni, de a fájlokat szinte teljesen nulláról újra kell írni.

    Tűzoltás

    Az ilyen weboldalakat meg lehet próbálni bemásolni WYSWYG szerkesztőprogramokba. Ilyen például a LibreOffice. A probléma az, hogy az ilyen szerkesztőprogramok sem fognak tudni értelmes forráskódot kiexportálni. Még ha sikerül is bemásolni a weboldal egészét, akkor is el fog veszni a formázás és a dizájn nagy része. Esetleg lehet még fejlesztést segítő webszerkesztő programokkal próbálkozni, ezek néha segítenek a bemásolt információt érdemben kezelhető forráskóddá alakítani.

    A legjobb elkerülni

    A professzionális hozzáállású cégek esetében nem kell tartania attól, hogy rossz minőségű weboldalt készítenek vállalkozása számára. Amennyiben a weboldalát egy weboldal dizájnoló szoftverrel rakják össze, nem csak a kiexportált fájlokat, hanem a szoftver által megnyitható állományokat is elküldik. A professzionális weboldal ismérve az, hogy könnyen tovább lehet fejleszteni.

    Kovács Zoltán
    Kovács Zoltán
    Több éves tapasztalattal rendelkezem weboldalak és webáruházak tervezésében és kivitelezésében. Szakmai pályafutásom során mindig is arra törekedtem, hogy ügyfeleim számára olyan megoldásokat nyújtsak, amelyek nemcsak esztétikusak, hanem valóban hozzájárulnak üzleti sikereikhez.

    Legújabb bejegyzések

    spot_img

    További bejegyzések