Továbbiak

    Weboldal sebesség optimalizálás nélkül a honlap betöltése lassú

    Weboldal sebesség optimalizálás nélkül a honlap betöltése lassú lehet. Hogy a weboldal látogatói jó felhasználói élményben részesüljenek, a weboldal sebesség optimalizálás fontos lehet. A weboldalnak megfelelő sebességgel kell betöltenie személyi számítógépen, mobiltelefonon, táblagépen, és okos tévén egyaránt. A felhasználók nem szeretnek sokáig várni a weboldal betöltődésére. Az alábbi leírásban összegyűjtöttünk néhány tipikus okot, ami a weboldal belassulását okozhatja.

    Így működnek a weboldalak

    A weboldalak lassulásának két alapvető oka lehet. Amikor a felhasználó eléri a weboldalt, a weboldal egy távoli szerveren található. A szervernek el kell küldenie az adatokat a látogató eszköze felé. A Weboldal sebesség optimalizálás viszont nem csak erről szól. A weboldalak betöltését más tényező is korlátozhatja. A weboldal tartalma már a felhasználó eszközén kerül megjelenítésre. A weboldal egészét a felhasználó számítógépe jeleníti meg, és ez nagy számításigénnyel jár.

    Ha a weboldal túl nagy sávszélességet igényel

    Ha a weboldalon túl nagy képek, animációk, és dokumentumok vannak beágyazva, akkor a weboldal lassan fog betölteni. Ennek oka az, hogy az internet sebessége korlátozza azt, hogy a szerver milyen gyorsan tud kommunikálni a felhasználók számítógépével. A weboldal sebesség optimalizálás elsődleges célja, hogy ezeket a problémákat megoldja. Amennyiben túl nagy méretű képek, animációk és multimédia fájlok vannak beágyazva egy honlapba, úgy mobilnettel nem lehet rendesen megnézni a weboldalt. A nagy méretű képeket kisebb méretű képekre kell cserélni.

    A JPG és PNG fájlok fontos részei a weboldal sebesség optimalizálás folyamatának

    A PNG egy veszteségmentes tömörítés. A weboldal sebesség optimalizálás során a fényképeket át kell konvertálni nagyobb tömörítést használó JPG fájlokra. A PNG fájlok nem használhatók fényképekre, mert a PNG fájlok inkább jól tömöríthető menüelemekhez és ikonokhoz valók. A mobiltelefonok 90% vagy 100%-os JPG minőséget használnak. Ez egy weboldalhoz túl nagy. A weboldalakhoz elég a 70-80%-os, vagy ennél kisebb minőségű JPG fájlok használata is. A minőségromlás nem lesz szemmel látható, viszont a fájl mérete a felére csökkenhet ettől. Ez pedig a kép betöltődésének a sebességét kétszeresére gyorsíthatja.

    Videók

    A weboldal sebesség optimalizálás a képek mellett a beágyazott videók minőségére is kitér. Amennyiben a videó a YouTube-ról, vagy más videós oldalról van beágyazva, célszerű lehet a videó alap-felbontását levenni. HD helyett valószínűleg elegendő a 480p felbontás használata is. Amennyiben a videó a weboldalba van beágyazva, érdemes kerülni a több száz MB-os méretű videókat. A sebesség optimalizálás során az ilyen nagy méretű videókat le kell konvertálni. Egy weboldalba beágyazott videó tipikusan nem nagyobb néhány MB-os méretűnél. Ehhez a WEBM vagy az MP4 formátumot kell használni. A H264 videó kodek képes egy több perces videót is 5-10 MB-os méretűvé konvertálni úgy, hogy a minőség nézhető marad.

    A felhasználó processzora is limitáló tényező

    A sebesség optimalizálás folyamata nem csak a szerveren elhelyezett tartalmak méretének zsugorítására fókuszál. Miután a szerver elküldte ezeket az adatokat a felhasználó gépe felé, a megjelenítés már a felhasználó eszközén múlik. Ha a felhasználó gépe lassabb, akkor a weboldal megjelenése is lassabb lesz. A lassulás különféle helyzetekben jelentkezhet. A weboldal sebesség optimalizálás keretén belül ezeket a problémákat fel kell deríteni, és javítani kell.

    Túl sok nyomkövető-szkript

    A weboldalak gyakran használnak nyomkövető szkripteket. Ezek olyan beépülő JavaScript modulok, amelyek segítségével például össze lehet gyűjteni, hogy milyen országokból érkeznek a felhasználók. Nem érdemes túl sok szkriptet használni a weboldalon, mert a felhasználók számítógépeit túlzottan le fogják lassítani. A weboldal sebesség optimalizálás során érdemes lehet egy olyan szolgáltatást keresni, amelyek képesek a forgalmat auditálni. A megfelelő minőségű szolgáltatások nem okozzák a weboldal belassulását. A weboldal sebesség optimalizálás során ellenőrizni kell a weboldalon lévő szkript szolgáltatásokat.

    Túl sok nyomkövető szkript - Profi WebDesign

    A túl sok reklám a weboldal sebesség optimalizálás ellensége

    A weboldalakon el lehet reklámokat is helyezni. Ha a weboldalon túl sok reklám van elhelyezve, az be fogja lassítani a böngészést. Egyrészt a reklámokat megjeleníteni plusz erőforrás, másrészt a reklámok betöltése is lassú lehet akkor, ha a reklámszolgáltató webszervere lassú. Bár a reklámok megjelenése növeli a profitot, de ha a reklámok miatt a weboldal lassú, akkor a felhasználók le fogják tiltani a reklámokat. Ami rosszabb, hogy a felhasználók esetleg nem látogatják a weboldalt egyáltalán, mert rossz a felhasználói élmény. A sebesség optimalizálás során ellenőrizni kell, hogy a reklámok mennyire lassítják le a felhasználók gépeit a különféle eszközökön. Bizonyos eszközök esetén érdemes lehet néhány reklámot letiltani.

    Megváltoznak a böngészők

    A böngészők működése folyamatosan változik. Bár a böngészőket igyekeznek optimalizálni, előfordulhat, hogy a weboldal lelassul egy böngésző újabb változatától. Előfordulhat, hogy egy olyan képesség a böngészőben, amely korábban teljesen jól működött, lassulást okoz. Ez például olyan weboldalaknál fordul elő, amely hosszú szövegeket jelenít meg. A weboldal sebesség optimalizálás feladatához tartozik tesztelni és javítani az ilyen problémákat is.

    Szerver-oldali problémák

    A dinamikus weboldalak PHP programnyelvet használnak. Ez a programnyelv viszont lassú. A PHP nyelven megírt weboldal azért lassú, mert a PHP kód nem gépi kódú. A PHP kód egy emulátorban fut, és tipikusan SQL nyelvű adatbázisrendszert használ. Ez a legerősebb szervereket is megizzasztja, a futásuk több százezerszer lassabb, mint például egy C nyelven megírt programé. Ha a PHP nyelvű weboldal lassú, abban az esetben trükkök segítségével kell a weboldalt felgyorsítani.

    Szerver oldali problémák - Profi WebDesign

    PHP cache

    A PHP kódok kimenetét egy úgynevezett cache-be lehet gyűjteni. A cache egy átmeneti tároló. Amennyiben a tartalom nem változik meg, felesleges a teljes weboldalt újra és újra betölteni. A weboldal sebesség optimalizálás során mindenképp érdemes egy cache-rendszert létrehozni. A cache-t úgy érdemes felépíteni, hogy a már meglátogatott oldalak végeredményét csak percenként kell frissíteni. A bejelentkezett felhasználók, és a nem bejelentkezett felhasználók különféle oldalakat kell, hogy lássanak, ezért a cache minden felhasználó számára különböző adatokat tartalmaz. Például a cikkekhez és hírekhez tartozó cache-t érdemes csak akkor frissíteni, ha új komment jön rájuk.

    A szerver optimalizálása

    A sebesség optimalizálás bizonyos esetekben kiterjedhet a szerverszámítógép optimalizálására is. Ez magában foglalhatja az elavult hardverelemek kicserélését is, de az operációs rendszer finomhangolását is. A Linux operációs rendszerben be lehet állítani, hogy a rendszer a memória mekkora részét használja fel arra, hogy a lemezműveleteket összegyűjtse. A Linux néhány másodpercenként írja ki a felgyülemlett lemezműveleteket fizikailag a lemezre. Ha a szerverszámítógép az állandó lemezműveletek miatt lassú, célszerű ezt átállítani úgy, hogy a Linux a memória nagyobb részét használja fel a lemez gyorsítótárazásához.

    A biztonságot is növeli a weboldal sebesség optimalizálás

    A weboldal sebesség optimalizálás növeli a biztonságot és a stabilitást. A megfelelően optimalizált weboldal a kártékony felhasználók, és a rosszakarók ellen is véd. A jól optimalizált, cache-elt weboldalt nehezebb túlterheléses támadásokkal megtámadni. Előfordulhat, hogy a rosszakarók az Ön szerverét támadják meg a rosszul optimalizált honlapon keresztül. Ezzel folyamatosan túlterhelik a szerverét, így a vevők sajnos nem fogják tudni elérni az Ön weboldalát.

    Vannak, akik a weboldal sebesség optimalizálásával foglalkoznak

    Mint látható tehát, a weboldal sebesség optimalizálás egy olyan terület, amely széles körű tudást igényel. A weboldal sebesség optimalizálás helyes elvégzéséhez ismerni kell a kép és szkriptek tömörítését, a PHP és SQL nyelveket, a számítógépek hardverének működését, és az operációs rendszereket is. A weboldal sebesség optimalizálás hatékony elvégzésre érdekében rendelkezni kell olyan okos eszközökkel, amelyeken a weboldalt le lehet tesztelni. Amennyiben egy vállalat nem kíván külön informatikusokat megbízni a weboldal sebességének optimalizálásához, érdemes külső segítséget igénybe vennie.

    Kovács Zoltán
    Kovács Zoltán
    Több éves tapasztalattal rendelkezem weboldalak és webáruházak tervezésében és kivitelezésében. Szakmai pályafutásom során mindig is arra törekedtem, hogy ügyfeleim számára olyan megoldásokat nyújtsak, amelyek nemcsak esztétikusak, hanem valóban hozzájárulnak üzleti sikereikhez.

    Legújabb bejegyzések

    spot_img

    További bejegyzések