Továbbiak

    Weboldal készítés, hogy érvényesülni tudjon az üzleti térben

    Weboldal készítés nélkül egy vállalkozás manapság nehezen érvényesül. A weboldal készítés nem csak cégeknek, hanem magánszemélyeknek is fontos lehet. Egy weboldal célja az, hogy bizonyos információt hatékonyan elérhetővé tegyen. A weboldalakon található információ aztán könnyedén kereshető különféle keresőszolgáltatásokon keresztül. Sokan manapság abba a hibába esnek, hogy csak közösségi oldalakon próbálnak reklámozni és toborozni. Valóban, sok esetben ez is megfelelő lehet. A weboldal készítés viszont tovább növelheti a potenciálisan elérhető ügyfélkört.

    A weboldalak történelmi áttekintése

    Az internet a mai formájában a 90-es években alakult ki. A weboldal magyar megfelelője a honlap, de weblapnak is nevezik. Az internet előtt csak BBS rendszer létezett. Ez hasonló volt a mai internethez, ám a gépek nem voltak összekapcsolva. Akkor is létezett már weboldal készítés, viszont az akkori weboldalak máshogy működtek. A gépek telefonos terminálon keresztül kapcsolódtak. Az egyik gép a modem segítségével képes volt felhívni a másik gépet. A gép ezt követően egy terminálon keresztül jelenítette meg az akkori weboldalakat.

    A statikus weboldal készítés kora

    Később, az Internet megjelenésével a weboldalak elnyerték a mai formájukat. A kilencvenes években a weboldal készítés során olyan honlapokat gyártottak, amik néhány oldalból álltak. Ezek a weboldalak statikusak voltak. Ez azt jelenti, hogy ezeken a honlapokon a felhasználók nem tudtak kommenteket hagyni, vagy tartalmakat feltölteni. Ezek a statikus weboldalak HTML fájlokból álltak. Néha egy-egy kép is megtalálható volt rajtuk. A weboldal készítés régebben egy sokkal egyszerűbb feladat volt. JavaScriptet vagy más beépülő modulokat a weboldal készítés során még nem használtak.

    A dinamikus weboldal készítés kora

    A statikus weboldalak készítése helyett megjelentek a dinamikus weboldalak. Ezek a weboldalak már képesek a felhasználóval interakcióba lépni. A dinamikus weboldal készítés eleinte úgy zajlott, hogy magába a szerverprogramba építették bele a programozók a képességet arra, hogy a bejövő információt feldolgozza. Ennek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Egyrészt, ezek a megoldások nagyon gyorsak, és nagyon egyszerű és kezdetleges szervereken is jól futottak. Másrészt nehézkes fejleszteni őket, és nehéz őket egyedivé tenni. Az ilyen megoldásokat ma már csak ott használják, ahol naponta több tízmillió felhasználót kell kiszolgálni.

    A PHP és más programnyelvek elterjedése

    A dinamikus weboldalak új érája akkor kezdődött meg, amikor a PHP elterjedt. Ez egy leírónyelv, amelyet dinamikus weboldalak és közösségi oldalak létrehozásának céljából terveztek. A PHP a weboldalak készítése céljából lett létrehozva, és a célja, hogy bárki által egyszerűen létre lehessen hozni egy közösségi oldalt. A PHP mellett más programnyelvek is kaptak bővítményeket ahhoz, hogy alkalmasabbak legyenek portálrendszerek készítésére. Ilyen például a Ruby On Rails, amely a Ruby programnyelven alapul, bár kevésbé elterjedt a PHP-hez képest. Amikor a PHP fájlok lefutnak, egy HTML kimenetet generálnak, amelyet a szerverprogram visszaad. Minden felhasználó számára egyedi HTML kimenet generálódik attól függően, hogy például egy fórumnak mely lapját böngészik.

    PHP alapú webportálok

    PHP kód - Profi WebDesign

    A PHP elterjedésével még nem oldódott meg a weboldal készítés minden problémája. A PHP, bár jóval egyszerűbb, mintha mindenkinek C programnyelven kellene webszervert kódolnia, még mindig elég bonyolult. Ezért aztán megjelentek különféle előregyártott portálrendszerek PHP alapokon. A legnépszerűbbek a 2010-es évek elején a PHP Nuke és a PHP-Fusion voltak. Manapság széles körben használják még a VBulletin szoftverét is. Ezeket a szoftvereket bárki telepítheti a szerverére, és egyszerűen karbantarthatja. Ezeknek a portálrendszereknek az adatbázisa tipikusan SQL-t használ, és PHP-ban lettek készítve.

    A közösségi oldalak

    A 2010-es évek elején elterjedtek a különféle közösségi oldalak is. A Facebook vagy a YouTube segítségével bárki létrehozhat egy oldalt a terméke vagy a szolgáltatása köré. A weboldal készítés és a közösségi oldalak megfelelő kezelése egyaránt fontos lehet a sikerhez. A legsikeresebb szolgáltatás az, aminek a híre a legtöbb emberhez eljut. Persze minden vállalkozásnak az a célja, hogy lehetőleg a legtöbb embert szólítsa meg. A weboldal készítés és a közösségi oldalak mellett mára már fontossá vált a célirányos marketing és célirányos reklámok elkészítése is.

    A weboldalak működése

    A fentebb már említett HTML leírónyelv egy olyan dokumentumformátum, amit a böngészők megértenek. Amikor a böngésző megjelenít egy weboldalt, akkor tulajdonképpen HTML alapú információt jelenít meg. A HTML egy szöveges formátum, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a weboldal készítés menetét egyszerűvé tegye. A HTML tehát egy emberek által is írható és olvasható dokumentumformátum, leírónyelv, fájlformátum. Minden internetes honlap alapja a HTML formátum.

    A HTML felépítése

    HTML kód - Profi WebDesign

    A HTML alapvetően egy fejrészből (HEAD), és egy tartalom-részből (BODY) áll. A HEAD szekcióban definiálható a weboldal készítés során a weboldal neve, a weboldal háttérszíne, vagy a nyelve. A BODY rész tartalmazza a szöveges tartalmakat, hivatkozásokat. A BODY rész és a HEAD tartalma nem cserélhető fel. Van olyan tulajdonság, amely mindkét részben állítható, a HEAD részben beállított konfiguráció viszont kihat az oldal egészére.

    A HTML működése

    A weboldal készítés során a HTML formátumú leírónyelv TAG-eket igényel. A tagek olyan speciális szövegrészletek, amikkel különleges műveletek utasítására lehet utasítani a böngészőt. Kisebb-nagyobb műveleti (kacsacsőr) jel megadásával lehet a TAG-eket létrehozni. Számtalan TAG létezik, amelyek egy része a szöveg méretét, színét, és külalakját befolyásolja. Más részének segítségével képeket lehet a dokumentumba beszúrni, vagy táblázatokat lehet létrehozni. A TAG-ek különféle paramétereket is tartalmazhatnak, amelyeket a bezáró kacsacsőr elé kell beírni. Néhány taget, például a linkek TAG-jét külön le is kell zárni.

    A PHP működése

    A PHP esetén a weboldal készítés megkezdésekor van egy hatalmas eltérés: a PHP kód szerver oldalon fut. A HTML formátumú kód minden esetben a felhasználó böngészőjében fut. A PHP kód is HTML kódot küld a böngésző irányába a szerverről. A PHP lényege, hogy dinamikus weboldalak készítés esetén egyszerű keretkörnyezetet nyújtson a fejlesztőknek. A HTML hasonló a BASIC programnyelvhez, ám bizonyos C nyelvhez hasonlító elemeket is tartalmaz. A PHP beépített parancsokat tartalmaz a felhasználó számítógépe irányába történő kommunikációhoz (echo), vagy az adatbázishoz való kapcsoláshoz (mysqli_query). A beépített parancsokat az alapján alakították ki, hogy a weboldal készítés a lehető leggördülékenyebben történhessen meg.

    Web Design cégek

    Amennyiben az Ön számára szimpatikus a weboldal készítés ötlete, akár erre specializálódott vállalatot is megbízhat egy igazán profi és modern weboldal elkészítésével. Számos cég és vállalat érhető el Magyarország területén is, amelyek célja a profi minőségű weboldalak elkészítése. Fontos, hogy mielőtt úgy dönt, hogy weboldalt rendel meg, pontosan döntse el magában, hogy milyen weboldalt szeretne. Ha az elképzeléseit részletesen ledokumentálja, a weboldal készítés során ezt a vállalatok figyelembe tudják venni. Ezek az elképzelések tartalmazhatják például azt, hogy milyen menüknek, szövegeknek kell lennie a weboldalon, de például kiterjedhetnek a weboldal vizuális megjelenésével kapcsolatos elvárásokra is.

    Weboldal készítés ajánlatkérés

    A honlapok ára széles spektrumban változhat. Az elképzelések egyeztetése után árajánlatot kell kérni. A statikus, pusztán HTML alapú weboldalak tipikusan olcsóbbak, mintha például egy dinamikus, PHP alapú portált kellene létrehozni. Az árkülönbözet a két véglet között akár többszörös is lehet, hiszen a dinamikus weboldalakat tovább tart elkészíteni. Sok vállalat épít weboldalakat a már közismert portálrendszerek köré is. Ez is jó ötlet lehet akkor, ha kell a dinamikus tartalom, de programozás szempontjából nem kell speciális kódot létrehozni.

    Web-Szerver

    A weboldalak webszerverekről üzemelnek. A weboldal készítés megkezdése előtt érdemes eldönteni, hogy a weboldal hol lesz tárolva.

    Weboldal terjesztése

    Ha már elkészült a weboldal, önmagában az még nem elegendő ahhoz, hogy a felhasználók meg is találják. Különféle módszerekkel népszerűvé kell tenni a weboldalt. El kell érni, hogy az emberek beszéljenek róla a közösségi médiában, és megosszák egymással a weboldal linkjét. Emellett a weboldalt reklámozni kell úgy, hogy a megfelelő keresőkifejezések alapján a különféle keresőszolgáltatások (például a Google) megtalálhassa. A keresőoptimalizálással kapcsolatos iparágat SEO-nak hívják.

    Összefoglalás

    A weboldal készítés tehát több, mint szövegszerkesztés. A dinamikus weboldalak készítéséhez programozásra is szükség van. A mai weboldalak látványosak és szépek, élettel teli hatást nyújtanak. A weboldalakra látogatókat kell csábítani. A weboldalt reklámozni kell, és el kell érni, hogy a közösségi médiában is népszerű legyen. A weboldal célja minden esetben az, hogy a rajta található információt népszerűvé tegye és megismertesse a látogatókkal. Ehhez viszont először is a weboldalt kell népszerűvé tenni, amihez szinte elengedhetetlen egy hozzáértő csapat segítsége.

    Kovács Zoltán
    Kovács Zoltán
    Több éves tapasztalattal rendelkezem weboldalak és webáruházak tervezésében és kivitelezésében. Szakmai pályafutásom során mindig is arra törekedtem, hogy ügyfeleim számára olyan megoldásokat nyújtsak, amelyek nemcsak esztétikusak, hanem valóban hozzájárulnak üzleti sikereikhez.

    Legújabb bejegyzések

    spot_img

    További bejegyzések