Továbbiak

    Tippek domain név választáshoz, új vállalkozásához

    Ha valakinek van egy nagyon jó domain név ötlete, akkor azt ő maga is regisztrálhatja. Vannak viszont jó tippek a domain név választáshoz, amelyet a név keresése, kitalálása során figyelembe lehet venni. A jó domain név kiválasztása nagyon fontos, hiszen a domain név a vállalat arculatának része lesz. Amennyiben a vállalat már adott, abban az esetben nincs sok mozgástér. Ha az új üzlettel kapcsolatos részletek még nincsenek kialakítva, a domain nevet érdemes először kiválasztani, és a vállalat nevét ahhoz igazítani.

    A jó domain név rövid

    A beszabadultamazinternetbeésdomaintveszek.hu szerű domain nevek nem igazán jók. A hosszú domain neveket az embereknek nincs ideje elolvasni. Ha valaki egy ilyen hosszú névvel állt elő, akkor azok a tippek domain név választáshoz nem igazán jók. A jó domain három szónál többet biztosan nem tartalmaz. A domain névnek rövidnek kell lennie, frappánsnak, és valamilyen módon köze kell, hogy legyen a vállalkozáshoz. Célszerű, hogy a domain név tartalmazza azt a területet, amiben a vállalkozás tevékenykedik, például autóipar esetén a domain végén szerepelhet az auto szó.

    Könnyen megjegyezhető

    A legjobb tippek domain név választáshoz azok, amelyek könnyen megjegyezhetők. Az előző bekezdésben említett hosszú domain nevek például egyáltalán nem ilyenek. A jó domain név könnyen elolvasható, könnyen rögzül az emberek tudatában. Például egy zoliauto.hu szerű domain nagyon jó, de egy zoliautomuhely.hu már nem biztos, hogy jó. Míg az előző példában szereplő kifejezés könnyen megjegyezhető, és egyértelműen determinálja, hogy miről szól a vállalkozás, a második esetben már túl hosszú a név. A nehezen megjegyezhető, hosszú neveket érdemes elkerülni, mert ha az emberek elolvassák egy hirdetésen, nem feltétlenül fogják megjegyezni. Amikor valaki a keresőkben keres, ott sem feltétlenül fognak emlékezni a további névtöredékekre.

    Hasson az érzelmekre

    A jó domain név nem csak könnyen megjegyezhető, hanem az érzelmekre is hat. Bizonyos iparágak esetében ezt alkalmazni kell. Például az esküvővel kapcsolatos domain neveknek a vidámságot, a temetkezési vállalkozóknak pedig a gyászt kell tükröznie. Egy gokartokat gyártó vállalat neve például a sebességet és az élményt kell tükröznie. Azok a legjobb tippek a domain név választáshoz, ahol az érzelmekre ható szókapcsolatok vagy szavak is megjelennek. Természetesen ez nem mehet az előző két elv rovására. A jó domain névnek tehát egyaránt rövidnek, könnyen megjegyezhetőnek kell lennie, miközben a vállalkozást egyaránt determinálja, és bizonyos esetekben hat az érzelmekre is.

    Könnyen kimondható

    A legjobb tippek domain név választáshoz azok, amelyek teljesítik a fenti pontokat. Akad viszont az újabb fontos szempont, hogy könnyen ki lehessen mondani a neveket. Például tegyük fel, hogy egy Gyula nevű autószerelő létrehoz egy autószalont, és a domain nevet gyulaauto.hu címen szeretné az internetre vinni. Ekkor könnyen lehetséges, hogy a nyelvben néhány kevésbé járatos ügyfél az egyik A betűt kihagyja. Az emberek nem szeretik kimondani azokat a webcímeket, amelyeket kész nyelvtörő kiejteni. Ha a tulajdonosnak furcsa neve van, eleve, eszébe ne jusson beletenni a domain névbe! A domain név egészének könnyen kiejthetőnek, és gördülékenynek kell lennie, hogy azt a látogatók megjegyezhessék.

    Ne keltsen gagyi hatást

    A tippek domain név választáshoz nem jók, ha gagyi hatást keltenek. Lehetőleg ne legyenek benne feldicsőített angol szavak, például dragon, fantasy, még akkor sem, ha valami szerepjátékokkal kapcsolatos weboldal létrehozása a cél. Az elcsépelt, csontkeretes hangzású szavak visszataszító hatást kelthetnek. Az ilyen weboldalak akár rosszindulatú felhasználókat is vonzhatnak, ezért semmi esetre se építsen olyan weboldalt, aminek a nevéből az emberek negatív dolgokra asszociálnak.

    Az angol és más idegen nyelvű szavak

    Azok a tippek domain név választáshoz nem jók, amelyekben elcsépelt idegen nyelvű szavak vannak. A fenti bekezdésben tárgyaltakon kívül még számos problémás weboldallal lehet találkozni. A Google Translate-ben megkeresett idegen szavak, vagy az adott nyelv kultúráját valójában nem ismerő tanárok által adott tanácsok nem jók. Ha a tippek domain név választáshoz angol, vagy más nyelvű szavakat tartalmaznak, különösen nagy körültekintéssel kell eljárni. Olyan személyek véleményét kell kikérni, akik érdemben ismerik az adott nyelvet, és érdemben érintkeznek ilyen nyelvű emberekkel, már legalább több éve. Ők meg fogják tudni állapítani, hogy melyek azok, amelyek működni fognak, és melyek azok, amelyek gagyi hatást fognak kelteni.

    Maradandó nyomot hagyjon

    Azok a tippek domain név választáshoz nem javasoltak, amelyeket az emberek másnapra elfelejtenek. A domain név akkor jó, ha az ember bármikor elő tudja hívni a memóriájából. A jó domain név tehát nyomot hagy, és bármikor emlékezni lehet rá. A domain nevet éppen ezért érdemes úgy kiválasztani, hogy gyakori szavakat tartalmazzon. Ha egy fogalmat több szóval is lehet jellemezni (például képernyő és monitor) akkor azt kell használni, amelyet a legsűrűbben használnak, és kevesebb betűből áll. Amennyiben a szó több alakját párhuzamosan nagyon sokan használják (például bicaj vagy bicikli), érdemes lehet mindkét változatot beregisztrálni, és fenntartani.

    Ékezetes domain nevek

    Azok a tippek domain név választáshoz nem jók, amelyek ékezetes neveket tartalmaznak. A probléma az ékezetes nevekkel az, hogy ma már ékezetes, és ékezet nélküli domain neveket is lehet regisztrálni. Tehát a képeslap.hu és a kepeslap.hu domain nevek párhuzamosan létezhetnek egymással. A rosszul sikerült domain választás esetén előfordulhat, hogy a kelleténél több domain címet is fent kell tartani egyszerre. Ennek elmulasztása esetén valaki egy hasonló nevű, de ékezettel ellátott weboldalt is beregisztrálhat, lecsippentve egy kis piaci részesedést.

    Mutasson jól leírva

    Bizonyos betűkombinációk nem mutatnak jól leírva. Bár ez már sokadlagos szempont, de azok a tippek domain név választáshoz nem igazán jók, amelyek nem néznek ki jól. A változtatáshoz valamennyi tér van akkor, ha a szavak egymás mellett rosszul néznek ki, mert a nagy és kis betűkkel lehet játszani. Például jobban néz ki a CocaCola.com, mint a cocacola.com. Ha több lehetőség is szóba jöhet, és a domain nevek minden szempontból teljesítik a követelményeket, azt érdemes kiválasztani, ami leírva is jól mutat.

    Összességében

    A domain névnek tehát kellemes hangzásúnak, rövidnek, jól olvashatónak, jól kimondhatónak, és pozitív csengésűnek kell lennie. Nem jók azok a domain nevek, amelyek olvashatósága, összetéveszthetősége miatt elkerülik a felhasználók figyelmét. A legjobb tippek domain név választáshoz azok, amelyek a fentebb ismertetett kritériumoknak megfelelnek, és illeszkednek a vállalat arculatának egészébe. Érdemes lehet több domain nevet is regisztrálni, majd a végén azt használni, amelyiket az ügyfelek a leginkább képesek voltak megjegyezni. A domain név regisztrációja néhány ezer forint, ezért a legjobban csengő neveket érdemes lehet levédetni. Később a nem használt neveket nyugodtan el lehet hagyni.

    Kovács Zoltán
    Kovács Zoltán
    Több éves tapasztalattal rendelkezem weboldalak és webáruházak tervezésében és kivitelezésében. Szakmai pályafutásom során mindig is arra törekedtem, hogy ügyfeleim számára olyan megoldásokat nyújtsak, amelyek nemcsak esztétikusak, hanem valóban hozzájárulnak üzleti sikereikhez.

    Legújabb bejegyzések

    spot_img

    További bejegyzések